راهنماي كاشت ۶ نوع سبزيجات در خانه و آپارتمان

اموزش كاشت درخت و انواع گياهان

راهنماي كاشت ۶ نوع سبزيجات در خانه و آپارتمان

۹۴۵ بازديد

پيازچه ، گياهيست دائمي . ولي در خانه و مزرعه به عنوان گياه يك ساله يا دوساله كاشته مي شود . محل اصلي و بومي اين گياه كاملا روشن نيست ولي عده اي معتقد هستند كه از سيبري ، يا اروپاي شرقي به نقاط ديگر جهان منتقل شده است .

راهنمايي كه در ادامه مي خوانيد اطلاعات و آگاهيهاي مناسبي از ۶ نوع سبزي خوردني را پيش رويتان مي گذارد تا بتوانيد حتي در بالكن منزل نيز چند نوع سبزيجات بكاريد و پس از مدتي محصول خانگي خود را برداشت و مصرف كنيد. اگر منزلي بزرگ تر داريد كه باغچه اي هم در آن است، البته محصولي بيشتر خواهيد داشت.

 

 

 

۱) پيازچه

پيازچه ، گياهيست دائمي . ولي در خانه و مزرعه به عنوان گياه يك ساله يا دوساله كاشته مي شود . محل اصلي و بومي اين گياه كاملا روشن نيست ولي عده اي معتقد هستند كه از سيبري ، يا اروپاي شرقي به نقاط ديگر جهان منتقل شده است .

برگهاي اين گياه باريك و به ارتفاع ۲۵ تا ۳۵ سانتيمتر مي رسد .

رنگ برگ پيازچه ، سبز تيره است و در سال دوم گل مي دهد .

گل پيازچه ، از نوك ساقه مياني كه تا ۱۰۰ سانتيمتر ارتفاع پيدا مي كند و به شكل لوله اي مي باشد به صورت چتري و به رنگ هاي سفيد مايل به سبز ارغواني و بنفش خارج مي شود .

پيازچه، انواع مختلفي دارد كه ۳ نوع معروف و مشخص آن عبارتند از:

۱ – پيازچه معمولي كه رنگ آن مايل به قرمز مي باشد .

۲ – پيازچه سفيد پيش رس .

۳ – پيازچه دائمي برگ پهن .

 

 

روش كاشت :

بذر اين گياه را با توجه به آب و هواي محل ، از اوايل اسفند ماه تا اواخر خرداد ماه مي كارند .

به اين منظور بايستي ابتداء زمين را كاملا آماده ساخت و با كود كافي تقويت نمود .

پس از آن كه بذر را در زمين پاشيدند روي آنها را با كمي خاك برگ پوسيده و يا خاك نرم مي پوشانند .

اين گياه به دو صورت خطي و دستپاش كاشته مي شود .

در طريقه دستپاش ، وجين كردن و بيرون آوردن علف هاي هرز مشكل خواهد بود . در اين روش بايستي با خارج ساختن تعداد زيادي از پيازچه هاي سبز شده كشت را تُنُك ( خلوت ) نمود به همين دليل مقادير زيادي از محصول تلف مي گردد .

در طريقه كاشت خطي ( رديفكاري ) وجين كردن زمين آسان مي گردد و خارج ساختن علف هاي هرز به سادگي صورت مي پذيرد . همچنين براي خرد كردن سِلِه زمين ( سله شكني ) و نرم كردن خاك مشكلي پيش نخواهد آمد. در طريقه خطي ، بايستي سعي شود كه فاصله خطوط از يكديگر ۲۰ تا ۳۰ سانتيمتر باشد و بذرها به فاصله ۵ سانتيمتر از يكديگر روي خطوط قرار گيرد .

بوته هاي دوساله پيازچه كه به گل مي نشينند ، پس از آن كه گل ها كامل شدند ، بذرها در داخل غلافي سبز رنگ در نوك ساقه مياني بوجود مي آيند اين ساقه ها را پس از رسيدن و قبل از آن كه خشك شوند قطع نموده در محل سايه و خشك كه هواگير باشد خشك مي كنند .

سپس آنها را تكان داده بذرها را جدا مي سازند و از خاك و خاشاك جدا نموده در ظرف مناسبي مانند كيسه و يا قوطي نگهداري مي كنند .

 

۲) مَرزِه

مرزه گياهيست يك ساله ، محل اصلي و اوليه اين سبزي را قسمت هاي جنوبي كشور فرانسه مي دانند .

روي ساقه هاي مرزه شاخه هاي زيادي مي رويد و بوته آن به ۲۵ تا ۳۰ سانتيمتر مي رسد .

برگ هاي آن باريك وكشيده بوده و بسيار خوشبو و معطر مي باشند .

اين گياه براي معطر ساختن غذاها و به صورت خام مصرف مي شود .

گل هاي اين گياه ريز و صورتي رنگ مي باشند .

 

 

روش كاشت :

اين گياه را مي توان از اواسط فروردين ماه تا اواخر ارديبهشت ماه با توجه به وضع هوا كاشت .

مرزه در خاك هاي سبك و شني ماسه اي بهتر عمل مي آيد .

در زمان برداشت شاخه هاي جوان و كوچك را براي مصرف قطع ميكنند و مجددا شاخه هاي جديد رشد كرده و قابل برداشت مي گردند .

مرزه را بصورت كرتي و دستپاش مي كارند .

 

۳) نعناع

نعناع ، گياهيست دائمي كه به صورت خودرو ، مي رويد و به هيچ عنوان وسيله بذر كشت نمي شود .

نعناع با ريشه دوانيدن خود بخود زياد مي گردد .

برگ اين گياه سبز تيره و كنگره كنگره و بسيار معطر مي باشد .

مصرف آن به دو صورت خشك شده و تازه بوده و تازه آن همراه خوراكي ها ، مصرف مي شود .

براي معطر ساختن شيريني و تُرشي بكار مي رود و خشك شده آن را براي معطر ساختن دوغ و ماست و خيار نيز مصرف مي كنند .

انواع مختلفي از اين گياه وجود دارد . در ايران ۱ تا ۲ قسم آن بيشتر كاشته نمي شود .

 

روش كاشت :

 

ريشه نعناع را به قطعات چند سانتيمتري تقسيم نموده و در نقاط مختلف به خصوص در كنار باغچه مي كارند .

اين ريشه ها ، پس از سبز شدن بسرعت ريشه دوانيده و ساقه هاي جديد را بوجود مي آورند .

نعناع را بهر طريقي كه بكارند نتيجه نهايي به صورت نامنظم و كَرتي خواهد بود ، چون ريشه ها به اطراف مي دوند و ساقه مي دهند .

 

۴) ترخون

ترخون، گياهيست دائمي كه محل اصلي و اوليه آن را در سيبري ، اروپاي شرقي و آسياي شمالي مي دانند .

از ريشه اين گياه ، هرساله ساقه هاي زيادي مي رويد كه گاهي بلندي آنها به ۷۰ تا ۸۰ سانتيمتر مي رسد .

برگ اين گياه باريك و بلند و به رنگ سبز تيره بوده و مزه آن تُند و بسيار معطر ميباشد .

ترخون را به عنوان سبزي خام مصرف مي كنند و براي معطر ساختن خيارشور و سالاد و غيره استفاده مي كنند .

 

 

روش كاشت :

 

ترخون را بوسيله ريشه تكثير مي كنند .

به اين ترتيب كه اوايل بهار ريشه ها را از زمين خارج ساخته و قطعه قطعه مي كنند . هر قطعه را در نقطه اي جداگانه به صورت خطي و يا متفرق مي كارند .معمولا چون ريشه گسترش پيدا مي كند ، فاصله بين ريشه ها را در زمان كاشت بين ۳۰ تا ۴۰ سانتيمتر در نظر مي گيرند .

پس از كاشت ريشه ها آبياري زمين ضرورت دارد .

برداشت اين گياه با توجه به وضع هوا و درجه حرارت از يك ماه بعد از كاشت صورت مي گيرد . در نقاط معتدل و گرم محصول طرخون زودتر از ساير سبزيها به دست مي آيد و به عنوان سبزي نوبر مصرف مي شود .

معمولا ريشه هاي اين گياه كه در يك محل كاشته شده باشد پس از ۳ سال محصول كمتري خواهد داد . لذا بايستي مجددآ نسبت به خارج ساختن ريشه ها و دوباره كاري آنها اقدام شود .

در موقع كاشت بايستي سعي شود كه ريشه هاي كهنه و پوسيده را جدا كرده از زمين خارج ساخت و ريشه هاي جوان را انتخاب نموده و كاشت .

آبياري اين گياه به فاصله هر ۵ روز ضرورت دارد .

 

۵) ريحان

ريحان ، گياهيست يك ساله كه محل اصلي و اوليه آن هندوستان ميباشد .

برگهاي ريحان ، به رنگ سبز يا بنفش و بسيار معطر و تُند است .

برگ اين گياه به صورت خام با غذاها مصرف مي شود .

آب و هوا و خاك : اين گياه در بيشتر نقاط ايران كاشته مي شود و معمولا بذر آن را از نيمه فروردين ماه تا اواخر خرداد ماه با توجه به آب و هواي مناطق مي كارند .

ريحان ، احتياج فراوان به آب دارد . در صورتي كه با كمبود آب روبرو شود از بين خواهد رفت .

اين گياه درصورتي كه در زميني كه مواد غذائي كافي داشته باشد كاشته شود ، محصول خوبي خواهد داد .

 

 

روش كاشت :

 

ريحان را به دو صورت دستپاش در زمين هاي كَرت بندي شده مي كارند و چون در زمان برداشت با ساقه به بازار ارائه مي گردد ، لذا آن را با ساقه از بوته جدا مي كنند ، يا آنكه با ريشه از خاك خارج ساخته ، ريشه ها را قطع نموده به بازار ارائه مي دهند .

مراقبت اساسي دركشت ريحان، حفظ رطوبت وآبياري بموقع زمين ميباشد .

براي تهيه بذر ريحان ساقه هاي بوته گياه را نمي چينند تا به گل بنشيند و پس از آن كه گل ها رسيدند و دانه بسته شد و بوته ها كاملا شادابي خود را از دست دادند به آرامي ساقه هاي گل دار را قطع كرده و در محل سايه و خشك روي پارچه و يا نايلون مي خوابانند .

زماني كه ساقه ها كاملا خشك شدند آنها را تكان داده و بذرها را از خاك و خَس و خاشاك جدا مي نمايند و در ظرف مناسبي نگهداري مي كنند.

 

۶) شاهي

شاهي ، گياهيست يك ساله كه وسيله بذر توليد و تكثير مي شود .

شاهي را اغلب به صورت خام مصرف مي كنند .

محل اصلي و اوليه اين گياه دقيقا مشخص نشده لكن مسلم است كه از نواحي سرد معتدل و مرطوب مانند ، اروپا به ساير نقاط جهان انتقال يافته است.

اين گياه در نواحي و مناطق گرم ، قبل از آن كه برگ ها نمو كامل بنمايند به گل نشسته و توليد بذر مي كند .

به همين دليل بايستي بذر آن را خيلي زود و در اوايل بهار كاشت .

البته بنا به شرايط آب و هوا در هر محل اين زمان تغيير مي كند .

شاهي احتياج به آب و رطوبت زياد دارد و بايد هر ۳ تا ۴ روز يك مرتبه آبياري شود و در زمين هاي مرطوب و نمدار كاشته شود .

 

 

روش كاشت :

 

اين گياه را به صورت دستپاش ( كَرتي ) مي كارند و برداشت محصول آن به صورت برش شاخ و برگ انجام مي گيرد .

همانطور كه قبلا اشاره شد اين گياه در مناطق گرم خيلي زود توليد بذر مي كند و در مناطق سرد زمانيكه درجه حرارت هوا بالا برود و در واقع در اواسط تابستان بذرگيري امكان پذير مي گردد .

بذر شاهي خيلي ريز و قرمز رنگ است و درهر گرم ۴۰۰ تا ۵۰۰ دانه بذر ديده مي شود .

براي كاشت ۱۰۰ متر مربع زمين حدود ۵۰ تا ۱۰۰ گرم بذر كافي خواهد بود .

 

۷) تربچه

تربچه گياهيست از لحاظ مصرف يكساله ، از لحاظ تهيه بذر دوساله ، اين گياه از ترب كوهي وحشي كه اصلاح و تربيت شده بدست آمده است .

محققين گياه شناسي محل اوليه و اصلي آن را كشورهاي مصر و يا چين مي دانند .

اين گياه داراي انواع و اقسام فراواني بوده برگ هاي آن بيضي شكل و كشيده هستند و اطراف برگ داراي بريدگي و شكاف بوده و زبر(خشن) ميباشد .

برگ ها مستقيم از ريشه خارج مي شوند . قسمت اصلي و خوراكي تربچه برجستگي انتهايي برگ ها است كه به رنگ هاي مختلف ، سفيد ، قرمز ، و دورنگ ديده مي شود .

تربچه ، يكي از سبزيهاي اشتها آور است كه در اكثر خانواده ها آن را مصرف مي كنند . برگ آن نيز خوراكي مي باشد .

عده زيادي از مردم تربچه را در منزل مي كارند و در سر سفره اغلب خانواده ها ديده ميشود .

اصولا اين گياه را به دو نوع تقسيم مي كنند و كليه انواع اين گياه را در اين دو دسته قرار مي دهند .

۱ – تربچه نقلي يا تربچه چهار فصل : اين قسم تربچه خيلي زود سبز شده و محصول آن در مدت زمان كوتاهي بدست مي آيد .

تربچه به شكل و رنگ هاي : گرد قرمز ، گرد ارغواني / گرد سفيد ، گرد بنفش ، گرد قرمز نوك سفيد ، تربچه نيمه بلند قرمز ، نيمه بلند قرمز نوك سفيد ، نيمه بلند ارغواني ، نيمه بلند سفيد ، تربچه بلند قرمز ، تربچه بلند سفيد و بلند بنفش وجود دارد .

۲ – ترب يا تربچه درشت : براي بدست آوردن محصول ترب ، مدت زمان بيشتري لازم است .

بوته هاي ترب ، بزرگتر از تربچه مي باشد .

لذا بايستي فاصله بوته ها از يكديگر بيشتر باشد تا فضاي لازم براي رشد گياه وجود داشته باشد .

ترب ، به دو رنگ ، سفيد و سياه وجود دارد كه به نامهاي : ترب سفيد و ترب سياه ناميده مي شوند .

آب و هوا و خاك : تربچه در هر آب و هوا و خاكي مي رويد ، لكن در هواي گرم زود خَشَبي ( خشك و چوبي ) و پوك شده از مرغوبيت آن كاسته ميشود . از نظر خاك ، زمان كشت را بايد در نظر داشت ، باين معني كه براي كشت بهاره ، زمين شني و سست بهتر از زمين رسي و شني سخت مي باشد .

بعكس براي كشت انواع تابستانه در زمين هاي رسي و شني و نمدار بهترين محصول بدست مي آيد .

روش كاشت و ازدياد تربچه و ترب : تكثير تربچه ، وسيله بذر مي باشد.

بذر تربچه ، قرمز رنگ ، كروي شكل و نسبتا ريز است .

قوه ناميه بذر تربچه ( قدرت سبز شدن بذر ) در حدود ۵ سال است .

به اين معني كه بذر تهيه شده از تربچه براي كاشت بعدي حد اكثر تا ۵ سال قابل استفاده مي باشد . ولي بهترين محصول از بذرهاي جوان كه حد اكثر ۳ ساله باشند بدست مي آيد .

بذر تربچه ۴ تا ۷ روز بعد از كاشت سبز مي شود .

بذر مورد نياز براي ۱۰۰ متر مربع زمين از انواع تربچه نقلي يا ريز ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرم و براي انواع درشت ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم مي باشد .

معمولا تربچه نقلي را به صورت نوبر مي كارند . به اين منظور از آبانماه به بعد تربچه را در زير نايلون ، يا شاسي ، يا گلخانه كاشته ، در زمستان برداشت مي نمايند .

تربچه را در هواي آزاد و فضاي باز مي توان بجز در طول زمستان در همه فصول كاشت .

كشت تربچه ، به دو طريق خطي ( رديف كاري ) ، دستپاش ( كرتي ) انجام مي شود .

زمان كاشت تربچه ، در فضاي باز بنا به سردي هوا از اول اسفند ماه تا اول آبانماه توصيه مي شود و مي توان پياپي آن را كاشت و برداشت نمود .

ميزان مصرف بذر در زمان كاشت بستگي مستقيم به دقت و توجه فردي دارد كه بذر را مي كارد .

اگر به صورت فشرده كاشته شود ، مقدار بذر مورد نياز بيشتر و اگر تُنُك و كم پُشت كاشته شود ، ميزان بذر مورد مصرف كم خواهد بود .

( تذكر : آنچه در مورد نحوه كشت و مراقبت تربچه بيان شد شامل ترب، نيز مي شود . فقط فاصله بين بوته هاي ترب ، بيشتر از تربچه خواهد بود همچنين مقدار بذر مصرفي ترب ، كمتر از تربچه ، بوده و مدت زمان سبز شدن ترب طولاني تر از تربچه خواهد بود .)

روش خطي ( رديفكاري ) : در روش خطي ، بهتر است به ترتيبي بذرها را در شيارها قرار داد كه فاصله بذرها از يكديگر ۱ تا ۲ سانتيمتر ، فاصله شيارها از هم ۱۰ تا ۱۵ سانتيمتر باشند . سپس خاك اطراف شيارها را بروي بذرها بخوابانند .

روش كرتي ( دستپاش ) : در روش كرتي ، بايستي دقت شود بذرها بطور يكنواخت در زمين پخش شوند .به اين منظور مي توان مقدار بذر مورد نياز براي كاشت را با ۲ تا۳ برابر خاك نرم و يا ماسه مخلوط نموده ، توامآ در زمين پاشيد سپس با ماله چوبي يا شن كش روي آنها را پوشانيد تا بذرها زير خاك رفته و در معرض تابش مستقيم آفتاب و هواي آزاد قرار نگيرند همچنين در دسترس پرندگان نباشند .

كود دادن : تربچه از لحاظ احتياج به مواد غذايي و كود خيلي قانع است به نحوي كه در زميني با حد اقل مواد غذايي مي توان دو نوبت متوالي در سال تربچه را كاشت . لكن براي برداشت محصول خوب و مرغوب تقويت زمين ضرورت دارد .

تذكر : چون تربچه معمولا پس از ۱۸ تا ۲۵ روز از تاريخ كاشت بذر ، قابل برداشت خواهد بود ، توصيه مي شود كه بذر آن را با ساير سبزيها بكارند تا زمين بخاطر كشت تربچه معطل نماند .

به اين منظور مي توان تربچه را با سبزيهايي مانند : هويج درر يك زمان و يك محل كاشت زيرا در حالي كه تربچه برداشت مي شود ، هويج شروع به رشد ميكند و از زمين حد اكثر استفاده خواهد شد .

بذر گيري : براي آن كه شخصا بتوان بذر خوب تهيه نمود و بذر مورد نياز سال بعد را تامين كرد . از آخرين محصول پاييزه تربچه هاي سالمتر و خوش فرم تر را جدا كرده ، جمع آوري مي نمايند و در زير خاك خشك كنار هم به صورت رديف مي خوابانند . در طول زمستان آنها را به همين شكل نگهداري نموده در اسفند تا فروردين ماه بتدريج آنها را از زير خاك خشك خارج كرده ، به فواصل ۴۰ تا ۵۰ سانتيمتر از يكديگر مي كارند . پس از مدتي شاخه گل آنها از خاك خارج شده گل مي دهد . در تيرماه و مرداد ماه بذرآنها مي رسد . پس از رسيدن بذرها ، شاخه هاي حامل بذرها را كه در غلاف ( غلاف بذرها را در داخل خود نگهداري مي كند ) قرار دارد قطع نموده و دسته مي كنند و در محل خشكي كه هواگير باشد خشك مي كنند . پس از آنكه غلاف ها خشك شدند آنها را با ملايمت و به آهستگي به زمين مي زنند ( مي كوبند ) تا بذرها از داخل غلاف ها خارج شوند .آنگاه بذرها را از خاشاك جدا ساخته و در قوطي ، جعبه و يا پاكت در محل مناسبي نگهداري مي كنند

در مورد تربچه هاي زمستانه بايستي از بذر تربچه هاي پائيزه بذر تهيه نمود.(مهندس منوچهر كارگر+پرورش و توليد گل هاي اپارتماني وفضاي باز)

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.