پيازچه ، گياهيست دائمي . ولي در خانه و مزرعه به عنوان گياه يك ساله يا دوساله كاشته مي شود . محل اصلي و بومي اين گياه كاملا روشن نيست ولي عده اي معتقد هستند كه از سيبري ، يا اروپاي شرقي به نقاط ديگر جهان منتقل شده است .
راهنمايي كه در ادامه مي خوانيد اطلاعات و آگاهيهاي مناسبي از ۶ نوع سبزي خوردني را پيش رويتان مي گذارد تا بتوانيد حتي در بالكن منزل نيز چند نوع سبزيجات بكاريد و پس از مدتي محصول خانگي خود را برداشت و مصرف كنيد. اگر منزلي بزرگ تر داريد كه باغچه اي هم در آن است، البته محصولي بيشتر خواهيد داشت.
۱) پيازچه
پيازچه ، گياهيست دائمي . ولي در خانه و مزرعه به عنوان گياه يك ساله يا دوساله كاشته مي شود . محل اصلي و بومي اين گياه كاملا روشن نيست ولي عده اي معتقد هستند كه از سيبري ، يا اروپاي شرقي به نقاط ديگر جهان منتقل شده است .
برگهاي اين گياه باريك و به ارتفاع ۲۵ تا ۳۵ سانتيمتر مي رسد .
رنگ برگ پيازچه ، سبز تيره است و در سال دوم گل مي دهد .
گل پيازچه ، از نوك ساقه مياني كه تا ۱۰۰ سانتيمتر ارتفاع پيدا مي كند و به شكل لوله اي مي باشد به صورت چتري و به رنگ هاي سفيد مايل به سبز ارغواني و بنفش خارج مي شود .
پيازچه، انواع مختلفي دارد كه ۳ نوع معروف و مشخص آن عبارتند از:
۱ پيازچه معمولي كه رنگ آن مايل به قرمز مي باشد .
۲ پيازچه سفيد پيش رس .
۳ پيازچه دائمي برگ پهن .
روش كاشت :
بذر اين گياه را با توجه به آب و هواي محل ، از اوايل اسفند ماه تا اواخر خرداد ماه مي كارند .
به اين منظور بايستي ابتداء زمين را كاملا آماده ساخت و با كود كافي تقويت نمود .
پس از آن كه بذر را در زمين پاشيدند روي آنها را با كمي خاك برگ پوسيده و يا خاك نرم مي پوشانند .
اين گياه به دو صورت خطي و دستپاش كاشته مي شود .
در طريقه دستپاش ، وجين كردن و بيرون آوردن علف هاي هرز مشكل خواهد بود . در اين روش بايستي با خارج ساختن تعداد زيادي از پيازچه هاي سبز شده كشت را تُنُك ( خلوت ) نمود به همين دليل مقادير زيادي از محصول تلف مي گردد .
در طريقه كاشت خطي ( رديفكاري ) وجين كردن زمين آسان مي گردد و خارج ساختن علف هاي هرز به سادگي صورت مي پذيرد . همچنين براي خرد كردن سِلِه زمين ( سله شكني ) و نرم كردن خاك مشكلي پيش نخواهد آمد. در طريقه خطي ، بايستي سعي شود كه فاصله خطوط از يكديگر ۲۰ تا ۳۰ سانتيمتر باشد و بذرها به فاصله ۵ سانتيمتر از يكديگر روي خطوط قرار گيرد .
بوته هاي دوساله پيازچه كه به گل مي نشينند ، پس از آن كه گل ها كامل شدند ، بذرها در داخل غلافي سبز رنگ در نوك ساقه مياني بوجود مي آيند اين ساقه ها را پس از رسيدن و قبل از آن كه خشك شوند قطع نموده در محل سايه و خشك كه هواگير باشد خشك مي كنند .
سپس آنها را تكان داده بذرها را جدا مي سازند و از خاك و خاشاك جدا نموده در ظرف مناسبي مانند كيسه و يا قوطي نگهداري مي كنند .
۲) مَرزِه
مرزه گياهيست يك ساله ، محل اصلي و اوليه اين سبزي را قسمت هاي جنوبي كشور فرانسه مي دانند .
روي ساقه هاي مرزه شاخه هاي زيادي مي رويد و بوته آن به ۲۵ تا ۳۰ سانتيمتر مي رسد .
برگ هاي آن باريك وكشيده بوده و بسيار خوشبو و معطر مي باشند .
اين گياه براي معطر ساختن غذاها و به صورت خام مصرف مي شود .
گل هاي اين گياه ريز و صورتي رنگ مي باشند .
روش كاشت :
اين گياه را مي توان از اواسط فروردين ماه تا اواخر ارديبهشت ماه با توجه به وضع هوا كاشت .
مرزه در خاك هاي سبك و شني ماسه اي بهتر عمل مي آيد .
در زمان برداشت شاخه هاي جوان و كوچك را براي مصرف قطع ميكنند و مجددا شاخه هاي جديد رشد كرده و قابل برداشت مي گردند .
مرزه را بصورت كرتي و دستپاش مي كارند .
۳) نعناع
نعناع ، گياهيست دائمي كه به صورت خودرو ، مي رويد و به هيچ عنوان وسيله بذر كشت نمي شود .
نعناع با ريشه دوانيدن خود بخود زياد مي گردد .
برگ اين گياه سبز تيره و كنگره كنگره و بسيار معطر مي باشد .
مصرف آن به دو صورت خشك شده و تازه بوده و تازه آن همراه خوراكي ها ، مصرف مي شود .
براي معطر ساختن شيريني و تُرشي بكار مي رود و خشك شده آن را براي معطر ساختن دوغ و ماست و خيار نيز مصرف مي كنند .
انواع مختلفي از اين گياه وجود دارد . در ايران ۱ تا ۲ قسم آن بيشتر كاشته نمي شود .
روش كاشت :
ريشه نعناع را به قطعات چند سانتيمتري تقسيم نموده و در نقاط مختلف به خصوص در كنار باغچه مي كارند .
اين ريشه ها ، پس از سبز شدن بسرعت ريشه دوانيده و ساقه هاي جديد را بوجود مي آورند .
نعناع را بهر طريقي كه بكارند نتيجه نهايي به صورت نامنظم و كَرتي خواهد بود ، چون ريشه ها به اطراف مي دوند و ساقه مي دهند .
۴) ترخون
ترخون، گياهيست دائمي كه محل اصلي و اوليه آن را در سيبري ، اروپاي شرقي و آسياي شمالي مي دانند .
از ريشه اين گياه ، هرساله ساقه هاي زيادي مي رويد كه گاهي بلندي آنها به ۷۰ تا ۸۰ سانتيمتر مي رسد .
برگ اين گياه باريك و بلند و به رنگ سبز تيره بوده و مزه آن تُند و بسيار معطر ميباشد .
ترخون را به عنوان سبزي خام مصرف مي كنند و براي معطر ساختن خيارشور و سالاد و غيره استفاده مي كنند .
روش كاشت :
ترخون را بوسيله ريشه تكثير مي كنند .
به اين ترتيب كه اوايل بهار ريشه ها را از زمين خارج ساخته و قطعه قطعه مي كنند . هر قطعه را در نقطه اي جداگانه به صورت خطي و يا متفرق مي كارند .معمولا چون ريشه گسترش پيدا مي كند ، فاصله بين ريشه ها را در زمان كاشت بين ۳۰ تا ۴۰ سانتيمتر در نظر مي گيرند .
پس از كاشت ريشه ها آبياري زمين ضرورت دارد .
برداشت اين گياه با توجه به وضع هوا و درجه حرارت از يك ماه بعد از كاشت صورت مي گيرد . در نقاط معتدل و گرم محصول طرخون زودتر از ساير سبزيها به دست مي آيد و به عنوان سبزي نوبر مصرف مي شود .
معمولا ريشه هاي اين گياه كه در يك محل كاشته شده باشد پس از ۳ سال محصول كمتري خواهد داد . لذا بايستي مجددآ نسبت به خارج ساختن ريشه ها و دوباره كاري آنها اقدام شود .
در موقع كاشت بايستي سعي شود كه ريشه هاي كهنه و پوسيده را جدا كرده از زمين خارج ساخت و ريشه هاي جوان را انتخاب نموده و كاشت .
آبياري اين گياه به فاصله هر ۵ روز ضرورت دارد .
۵) ريحان
ريحان ، گياهيست يك ساله كه محل اصلي و اوليه آن هندوستان ميباشد .
برگهاي ريحان ، به رنگ سبز يا بنفش و بسيار معطر و تُند است .
برگ اين گياه به صورت خام با غذاها مصرف مي شود .
آب و هوا و خاك : اين گياه در بيشتر نقاط ايران كاشته مي شود و معمولا بذر آن را از نيمه فروردين ماه تا اواخر خرداد ماه با توجه به آب و هواي مناطق مي كارند .
ريحان ، احتياج فراوان به آب دارد . در صورتي كه با كمبود آب روبرو شود از بين خواهد رفت .
اين گياه درصورتي كه در زميني كه مواد غذائي كافي داشته باشد كاشته شود ، محصول خوبي خواهد داد .
روش كاشت :
ريحان را به دو صورت دستپاش در زمين هاي كَرت بندي شده مي كارند و چون در زمان برداشت با ساقه به بازار ارائه مي گردد ، لذا آن را با ساقه از بوته جدا مي كنند ، يا آنكه با ريشه از خاك خارج ساخته ، ريشه ها را قطع نموده به بازار ارائه مي دهند .
مراقبت اساسي دركشت ريحان، حفظ رطوبت وآبياري بموقع زمين ميباشد .
براي تهيه بذر ريحان ساقه هاي بوته گياه را نمي چينند تا به گل بنشيند و پس از آن كه گل ها رسيدند و دانه بسته شد و بوته ها كاملا شادابي خود را از دست دادند به آرامي ساقه هاي گل دار را قطع كرده و در محل سايه و خشك روي پارچه و يا نايلون مي خوابانند .
زماني كه ساقه ها كاملا خشك شدند آنها را تكان داده و بذرها را از خاك و خَس و خاشاك جدا مي نمايند و در ظرف مناسبي نگهداري مي كنند.
۶) شاهي
شاهي ، گياهيست يك ساله كه وسيله بذر توليد و تكثير مي شود .
شاهي را اغلب به صورت خام مصرف مي كنند .
محل اصلي و اوليه اين گياه دقيقا مشخص نشده لكن مسلم است كه از نواحي سرد معتدل و مرطوب مانند ، اروپا به ساير نقاط جهان انتقال يافته است.
اين گياه در نواحي و مناطق گرم ، قبل از آن كه برگ ها نمو كامل بنمايند به گل نشسته و توليد بذر مي كند .
به همين دليل بايستي بذر آن را خيلي زود و در اوايل بهار كاشت .
البته بنا به شرايط آب و هوا در هر محل اين زمان تغيير مي كند .
شاهي احتياج به آب و رطوبت زياد دارد و بايد هر ۳ تا ۴ روز يك مرتبه آبياري شود و در زمين هاي مرطوب و نمدار كاشته شود .
روش كاشت :
اين گياه را به صورت دستپاش ( كَرتي ) مي كارند و برداشت محصول آن به صورت برش شاخ و برگ انجام مي گيرد .
همانطور كه قبلا اشاره شد اين گياه در مناطق گرم خيلي زود توليد بذر مي كند و در مناطق سرد زمانيكه درجه حرارت هوا بالا برود و در واقع در اواسط تابستان بذرگيري امكان پذير مي گردد .
بذر شاهي خيلي ريز و قرمز رنگ است و درهر گرم ۴۰۰ تا ۵۰۰ دانه بذر ديده مي شود .
براي كاشت ۱۰۰ متر مربع زمين حدود ۵۰ تا ۱۰۰ گرم بذر كافي خواهد بود .
۷) تربچه
تربچه گياهيست از لحاظ مصرف يكساله ، از لحاظ تهيه بذر دوساله ، اين گياه از ترب كوهي وحشي كه اصلاح و تربيت شده بدست آمده است .
محققين گياه شناسي محل اوليه و اصلي آن را كشورهاي مصر و يا چين مي دانند .
اين گياه داراي انواع و اقسام فراواني بوده برگ هاي آن بيضي شكل و كشيده هستند و اطراف برگ داراي بريدگي و شكاف بوده و زبر(خشن) ميباشد .
برگ ها مستقيم از ريشه خارج مي شوند . قسمت اصلي و خوراكي تربچه برجستگي انتهايي برگ ها است كه به رنگ هاي مختلف ، سفيد ، قرمز ، و دورنگ ديده مي شود .
تربچه ، يكي از سبزيهاي اشتها آور است كه در اكثر خانواده ها آن را مصرف مي كنند . برگ آن نيز خوراكي مي باشد .
عده زيادي از مردم تربچه را در منزل مي كارند و در سر سفره اغلب خانواده ها ديده ميشود .
اصولا اين گياه را به دو نوع تقسيم مي كنند و كليه انواع اين گياه را در اين دو دسته قرار مي دهند .
۱ تربچه نقلي يا تربچه چهار فصل : اين قسم تربچه خيلي زود سبز شده و محصول آن در مدت زمان كوتاهي بدست مي آيد .
تربچه به شكل و رنگ هاي : گرد قرمز ، گرد ارغواني / گرد سفيد ، گرد بنفش ، گرد قرمز نوك سفيد ، تربچه نيمه بلند قرمز ، نيمه بلند قرمز نوك سفيد ، نيمه بلند ارغواني ، نيمه بلند سفيد ، تربچه بلند قرمز ، تربچه بلند سفيد و بلند بنفش وجود دارد .
۲ ترب يا تربچه درشت : براي بدست آوردن محصول ترب ، مدت زمان بيشتري لازم است .
بوته هاي ترب ، بزرگتر از تربچه مي باشد .
لذا بايستي فاصله بوته ها از يكديگر بيشتر باشد تا فضاي لازم براي رشد گياه وجود داشته باشد .
ترب ، به دو رنگ ، سفيد و سياه وجود دارد كه به نامهاي : ترب سفيد و ترب سياه ناميده مي شوند .
آب و هوا و خاك : تربچه در هر آب و هوا و خاكي مي رويد ، لكن در هواي گرم زود خَشَبي ( خشك و چوبي ) و پوك شده از مرغوبيت آن كاسته ميشود . از نظر خاك ، زمان كشت را بايد در نظر داشت ، باين معني كه براي كشت بهاره ، زمين شني و سست بهتر از زمين رسي و شني سخت مي باشد .
بعكس براي كشت انواع تابستانه در زمين هاي رسي و شني و نمدار بهترين محصول بدست مي آيد .
روش كاشت و ازدياد تربچه و ترب : تكثير تربچه ، وسيله بذر مي باشد.
بذر تربچه ، قرمز رنگ ، كروي شكل و نسبتا ريز است .
قوه ناميه بذر تربچه ( قدرت سبز شدن بذر ) در حدود ۵ سال است .
به اين معني كه بذر تهيه شده از تربچه براي كاشت بعدي حد اكثر تا ۵ سال قابل استفاده مي باشد . ولي بهترين محصول از بذرهاي جوان كه حد اكثر ۳ ساله باشند بدست مي آيد .
بذر تربچه ۴ تا ۷ روز بعد از كاشت سبز مي شود .
بذر مورد نياز براي ۱۰۰ متر مربع زمين از انواع تربچه نقلي يا ريز ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرم و براي انواع درشت ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم مي باشد .
معمولا تربچه نقلي را به صورت نوبر مي كارند . به اين منظور از آبانماه به بعد تربچه را در زير نايلون ، يا شاسي ، يا گلخانه كاشته ، در زمستان برداشت مي نمايند .
تربچه را در هواي آزاد و فضاي باز مي توان بجز در طول زمستان در همه فصول كاشت .
كشت تربچه ، به دو طريق خطي ( رديف كاري ) ، دستپاش ( كرتي ) انجام مي شود .
زمان كاشت تربچه ، در فضاي باز بنا به سردي هوا از اول اسفند ماه تا اول آبانماه توصيه مي شود و مي توان پياپي آن را كاشت و برداشت نمود .
ميزان مصرف بذر در زمان كاشت بستگي مستقيم به دقت و توجه فردي دارد كه بذر را مي كارد .
اگر به صورت فشرده كاشته شود ، مقدار بذر مورد نياز بيشتر و اگر تُنُك و كم پُشت كاشته شود ، ميزان بذر مورد مصرف كم خواهد بود .
( تذكر : آنچه در مورد نحوه كشت و مراقبت تربچه بيان شد شامل ترب، نيز مي شود . فقط فاصله بين بوته هاي ترب ، بيشتر از تربچه خواهد بود همچنين مقدار بذر مصرفي ترب ، كمتر از تربچه ، بوده و مدت زمان سبز شدن ترب طولاني تر از تربچه خواهد بود .)
روش خطي ( رديفكاري ) : در روش خطي ، بهتر است به ترتيبي بذرها را در شيارها قرار داد كه فاصله بذرها از يكديگر ۱ تا ۲ سانتيمتر ، فاصله شيارها از هم ۱۰ تا ۱۵ سانتيمتر باشند . سپس خاك اطراف شيارها را بروي بذرها بخوابانند .
روش كرتي ( دستپاش ) : در روش كرتي ، بايستي دقت شود بذرها بطور يكنواخت در زمين پخش شوند .به اين منظور مي توان مقدار بذر مورد نياز براي كاشت را با ۲ تا۳ برابر خاك نرم و يا ماسه مخلوط نموده ، توامآ در زمين پاشيد سپس با ماله چوبي يا شن كش روي آنها را پوشانيد تا بذرها زير خاك رفته و در معرض تابش مستقيم آفتاب و هواي آزاد قرار نگيرند همچنين در دسترس پرندگان نباشند .
كود دادن : تربچه از لحاظ احتياج به مواد غذايي و كود خيلي قانع است به نحوي كه در زميني با حد اقل مواد غذايي مي توان دو نوبت متوالي در سال تربچه را كاشت . لكن براي برداشت محصول خوب و مرغوب تقويت زمين ضرورت دارد .
تذكر : چون تربچه معمولا پس از ۱۸ تا ۲۵ روز از تاريخ كاشت بذر ، قابل برداشت خواهد بود ، توصيه مي شود كه بذر آن را با ساير سبزيها بكارند تا زمين بخاطر كشت تربچه معطل نماند .
به اين منظور مي توان تربچه را با سبزيهايي مانند : هويج درر يك زمان و يك محل كاشت زيرا در حالي كه تربچه برداشت مي شود ، هويج شروع به رشد ميكند و از زمين حد اكثر استفاده خواهد شد .
بذر گيري : براي آن كه شخصا بتوان بذر خوب تهيه نمود و بذر مورد نياز سال بعد را تامين كرد . از آخرين محصول پاييزه تربچه هاي سالمتر و خوش فرم تر را جدا كرده ، جمع آوري مي نمايند و در زير خاك خشك كنار هم به صورت رديف مي خوابانند . در طول زمستان آنها را به همين شكل نگهداري نموده در اسفند تا فروردين ماه بتدريج آنها را از زير خاك خشك خارج كرده ، به فواصل ۴۰ تا ۵۰ سانتيمتر از يكديگر مي كارند . پس از مدتي شاخه گل آنها از خاك خارج شده گل مي دهد . در تيرماه و مرداد ماه بذرآنها مي رسد . پس از رسيدن بذرها ، شاخه هاي حامل بذرها را كه در غلاف ( غلاف بذرها را در داخل خود نگهداري مي كند ) قرار دارد قطع نموده و دسته مي كنند و در محل خشكي كه هواگير باشد خشك مي كنند . پس از آنكه غلاف ها خشك شدند آنها را با ملايمت و به آهستگي به زمين مي زنند ( مي كوبند ) تا بذرها از داخل غلاف ها خارج شوند .آنگاه بذرها را از خاشاك جدا ساخته و در قوطي ، جعبه و يا پاكت در محل مناسبي نگهداري مي كنند
در مورد تربچه هاي زمستانه بايستي از بذر تربچه هاي پائيزه بذر تهيه نمود.(مهندس منوچهر كارگر+پرورش و توليد گل هاي اپارتماني وفضاي باز)